Smerové kombinácie: Spojenie v BaZi na základe sezóny prvkov

Smerové kombinácie spájajú zemské vetvy na základe rovnakých sezón, do ktorých podľa BaZi patria. Ktoré zvieratá kraľujú ktorým sezónam a čo nové spoločne vytvoria? Všetko o tomto type kombinácií sa dozviete v článku.

Čo sú smerové kombinácie v BaZi?

Každá zemská vetva v BaZi, čiže každé zviera podľa „čínskeho zvieratníka“, vládne istému obdobiu. V praxi si to môžete predstaviť ako zvieratník západnej astrológie. Podľa horoskopu každému mesiacu (plus-mínus pár dní) vládne určité znamenie. Január si delí Kozorožec s Vodnárom, koncom februára idú k moci Ryby, v závere marca si príde na svoje zase Baran atď. Podobne je to aj so zvieratami v BaZi. O zábavu sa počas väčšiny januára stará Byvol, vo februári preberie žezlo zas Tiger, aby ho následne v marci vystriedal hopkajúci Zajac atď. Tieto zvieratá sa spolu zoskupujú na základe sezón, do ktorých spoločne patria.

Aké sezóny existujú v BaZi?

Sezóny sa v BaZi (takmer) zhodujú s tými, ktoré poznáme z bežného života. Ide o sezónu jari, leta, jesene a zimy. Každá z týchto sezón trvá 3 mesiace a každému mesiacu vládne jedno zviera, čiže jedna zemská vetva. Dokopy tak jedna sezóna zastrešuje tri rôzne zemské vetvy. 

Ako vznikajú smerové kombinácie v BaZi?

Smerové kombinácie v BaZi vznikajú spojením zemských vetiev nasledovne:

TIGER (寅) + ZAJAC (卯) + DRAK (辰) = JAR (DREVO)

HAD (巳) + KÔŇ (午) + KOZA (未) = LETO (OHEŇ)

OPICA (申) + KOHÚT (酉) + PES (戌) = JESEŇ (KOV)

PRASA (亥) + POTKAN (子) + BYVOL (丑) = ZIMA (VODA)

Pri každej zemskej vetve platí, že prvé zviera je tzv. nástupcom sezóny. Tieto vetvy sa nazývajú rastové. V druhom zvierati, čiže kardinálnej vetve, je daná sezóna najsilnejšia, keďže dosahuje svoj vrchol. Tretie zviera, teda uchovávajúca vetva, značí jej ústup a uchovanie, kedy jej energia nie je už taká vysoká a začína sa preklápať do ďalšej sezóny.

Jari prislúcha rastový a živý element dreva, v lete sa môžete zase zohriať pomocou sily ohňa, na jeseň sa všetko uzatvára, podobne, ako kov a chladnou zimou preteká zase voda.

Možno ste si všimli, že nespomíname sezónu zeme, napriek tomu, že v BaZi poznáme 5 elementov, medzi ktoré patrí aj zem. Je to preto, lebo zem je zastúpená v každej sezóne, a to práve v poslednej, uchovávajúcej vetve.

Sezóna jari v smerových kombináciách

V sezóne jari Tiger, ako nástupca sezóny, nesie hlavný prvok (energiu, qi) jangové drevo Jia, ktoré sa silno derie na povrch. Potom ho vystrieda jinové drevo Ji v podobe hlavnej qi u Zajaca. Toto drevo sa následne uloží do jangovej zeme Wu v poslednom jarnom mesiaci v Drakovi. V tomto type kombinácie profituje drevo a oheň.

Sezóna leta v smerových kombináciách

Letnú sezónu smerových kombinácií v BaZi zahajuje Had s jeho hlavným prvkom jangovým ohňom Bing. Následne sa mení do Koňa, ktorému kraľuje jinový oheň Ding. Sezónu leta ukončuje v júli Koza, ktorej hlavnou qi je jinová zem Ji ukladajúca nahromadenú energiu ohňa do bezpečia svojich útrob. V tejto sezóne získa najviac element ohňa a zeme.

Sezóna jesene v smerových kombináciách

Sezónu jesene v smerových kombináciách štartuje Opica ukrývajúca silný jangový kov Geng, ako svoju hlavnú qi. Kardinálnou vetvou jesennej sezóny je Kohút dominujúci nádherným jinovým kovom Xin. Uchovávajúcou vetvou sezóny je Pes, ktorý vďaka svojmu hlavnému prvku, jangovej zemi Wu, poskytuje miesto pre úschovu kovu. Z tejto sezóny najviac ťažia prvky kovu a vody.

Sezóna zimy v smerových kombináciách

Prasa s hlavnou qi silnej jangovej vody Ren je štartovacou vetvou sezóny zimy v smerových kombináciách v BaZi. Vrcholom zimnej sezóny je Potkan ukrývajúci v sebe jemnú jangovú vodu Gui. Nasleduje január s uchovávajúcou energiou jinovej zeme Ji, ktorú v sebe nesie Byvol. Zimná sezóna praje najviac elementom vody a dreva, avšak drevu iba v prípade, ak sa v tabuľke nachádza aj oheň.

Ako určiť, či vaša BaZi tabuľka obsahuje smerové kombinácie?

Určenie smerových kombinácií je jednoduché. Stačí, ak sa pozriete na svoju BaZi tabuľku a jej štyri piliere osudu. V zemských vetvách pohľadajte, či náhodou nemáte vyššie spomenuté troj kombinácie. Pozor! Na rozdiel od predchádzajúcich kombinácií je na aktivovanie smerových kombinácií potrebné, aby boli prítomné všetky tri zemské vetvy danej sezóny. 

smerové kombinácie

Ak vo vašej tabuľke prevláda jedna zo sezón, hovoríme, že ide o smerovú kombináciu. U takéhoto človeka by mali v jeho živote dominantne prevládať charakteristiky danej sezóny. Najväčší úspech by zaručilo, podobne, ako v prípade 3 harmónií a 6 harmónií, ak by bol vzniknutý element pre človeka prospešný.

Chcete vedieť viac?

To, či je daný element prospešný alebo neprospešný sa dá zistiť pomocou sily Day Mastera, čiže Vládcu dňa. Vládcu dňa rozoberiem neskôr, ale ak by ste už teraz boli nedočkaví, môžete ma predbehnúť vďaka kurzom čínskej metafyziky od môjho skvelého učiteľa Norberta Synčáka. Day Master sa rozoberá už v základnom balíku kurzu BaZi Nebeská pečať osudu alebo v kurzoch BaZi I a BaZi II.


0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *